Exempel på vad man kan bli inom media.

                     MEDIA

Det finns många olika arbeten inom media T.ex. journalist, fotograf, reporter, filmproducent, webbdesigner, AD, informatör eller kanske jobba med radio, men det finns mycket mer man kan bli inom media.  Om man vill bli något inom media kan man gå LBS, teknik, estet, media eller samhällsprogrammet.  På Ringhals kan man jobba inom media som ex. som reklamarbetare, fotograf, gör sin egen tidning, och de som tar emot intervjuer är oftast cheferna. 



Om du vill bli ex. fotograf kan man gå en linje som heter mediaprogrammet  inriktning foto. Du läser foto, rörliga bilder, grafisk och kommunikation. Lärarna är utbildade inom foto och lärare linjen. Du får en kamera under de åren du är det och när du slutar kan du få köpa ut kameran för 1500kr. Efter du har gått denna linje kan du bli bildjournalist, modefotograf, bildredaktör m.m. Men du kan fortsätta att utbilda dig och gå olika kurser.

 

Journalist:
Att arbeta som journalist är ett väldigt varierat arbete. Och  journalist är ett väldigt brett, det finns mycket att välja mellan ex. press, radio, TV och andra jobb inom median. Många journalister specialiserar sig väldigt tidigt för att ha större chans att få arbete. I Sverige finns det ca 16.000 journalister. 

Att arbeta som journalist handlar om att hitta information och nyheter och sedan sätta ihop en text som sedan kollas igenom av redigeraren, och så sätter han dit allt material ex. bilder och rubriker.

Utbildning för att bli journalist: Det finns olika typer av utbildningar ex. journalist/medieutbildning, journalistprogrammet eller högskola journalist och multimedia, för att bli journalist. Man kan gå olika typer av journalistutbildningar som kan vara en god grund till en stor karriär. En utbildning inom journalist är oftast 3 år. Och då har de oftast mycket praktik, de brukar  T.ex. praktisera på tidning eller TV. Man kan också utbilda sig till journalist utomlands om man vill det.

Idag finns det överskott av journalister så det är många som inte får mer än vikariejobb. 



Filmproducent

En filmproducent är en person som ansvarar för filmarbetet Att produktionen genomförs är det filmproducenten som har högsta ansvar för. Det finns olika sorters producenter bl. a teaterproducent

Om man är film- eller teaterproducent så har man ansvar för att hitta rätt skådespelare, man ordnar casting och audition. Man har också ansvar för ekonomin, sponsorer mm.

Utbildning för filmproducent.

Kulturama Filmgymnasium i Stockholm.

Filmriktningen ger dig en bra start om du senare vill söka vidare till kulturmas vuxenutbildning. Utbildningen ger både allmän och utökad behörighet till högskolan.

Ystads Film and Media Producing.

Det är en tvåårig utbildning som hålls mest på engelska. I utbildningen får man både en praktik och man får jobba med teori. För att komma in på utbildningen så ska man skriva ett personligt brev om varför man verkligen vill komma in där.

5 steg till att bli en filmproducent.

* att få tidiga erfarenheter. Att få tidiga erfarenheter är väldigt bra. Det kan innebära att man bara gör små kortfilmer för olika målgrupper.

* deltar film School. Filmskola kurser lär eleverna grunderna i filmkonst och filmskapandet. De kurser som erbjuds av dessa skolor är teknik filmproduktion, regi, ljud, manusskrivning, videoredigering, belysning och filmkonst.

* slutför en praktikplats.  En som går på en sådan här skola ska oftast skaffa sig en praktikplats. Då lär de sig hur det är att jobba. Och de ser andra jobb och lär sig av det. Även om detta kräver hårt arbete för kanske liten eller ingen lön. Så lär de sig någonting. En praktikplats ger också en möjlighet att börja nätverk med människor i filmproduktionsvärlden.

* säkra en entry-level position. Nästa steg för en blivande filmproducent blir att hitta en entry-level position. De flesta nybörjarpositioner blir antagligen som en assistent för någon. Men även om det bara är ett assistentjobb så ger det dig en inblick i den riktiga filmproduktionsvärlden.

* jobba hårt och ge aldrig upp.

 

en filmproducent kan tjäna omkring 55,000 till 75,000 kronor i månaden.

 Av Janina Helin! 



Fotograf

 I media programmet ingår det mesta som har med foto, inspelning och tidning att göra. För att jobba inom media är det en fördel att ha gått linjen ”Media” på gymnasiet.  Det finns ett fotogymnasium i Göteborg (NTI) där man bl.a. får lära sig att studera och granska rörliga bilder (film, webb och multimedia).  För att vara fotograf måste man vara intresserad av bildkomposition (bildsammansättning) och bildkommunikation (hur bilden talar till personen som kollar på bilden) .

Det krävs också tekniskt kunnande. Fotografen behöver i stort sätt bara en kamera. Den tekniska utvecklingen har förändrat fotografens yrke mycket de senaste åren. Idag sker i stort sett all fotografering med digitala fotosystem. Det betyder att en allt större del av fotografens arbete äger rum i datorn.

Det är hård konkurrens att vara fotograf. Det finns fasta fotografjobb, t.ex. inom press och media men det är många som har eget företag.

Av: Adrian & Alexandra¨




Webbredaktör

Utbildning: informatörsutbildning finns på flera högskolor på program för medie- och kommunikationsvetenskap under 3-4 år. Det krävs att man ska vara mycket bra i engelska och svenska.

Arbeta som webbredaktör

Informatören arbetar att föra ut ett företags budskap. Det är ett arbete med många olika inriktningar. Och det hundratals olika yrkesinriktningar, utöver svenska och engelska är flera språk oftast värdefulla. I jobbet är det värdefullt att ha kunskap om viktiga lagar och regelverk, till exempel Tryckfrihetsförordningen.

En informatör måste bygga upp ett förtroende genom att förvalta och utveckla informationsfrågorna.

Framtid för webbredaktör

Just nu är det en hård konkurrens för nyutbildade. Det blir allt vanligare att informatörer arbetar som egenföretagare, eftersom det under senare år funnits ett överskott av informatörer.

Pensionsavgångarna kommer att öka men inte lika mycket som inom många andra yrken och samtidigt blir tillgången på utbildade informatörer god.

Tillväxten av jobb är mindre än utbudet av utbildningsplatser.
finns

Av: Janina & Alexandra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0